Bahan-bahan:-
Bahan A - perapan udang
1) Kunyit
2) Bawang putih
3) Bawang merah
4) Halia
5) Udang kertas (sederhana besar)
5) Garam
Bahan B - Cili
1) Bawang merah - ditumbuk kasar
2) 6 Batang cili merah - ditumbuk kasar
3) Minyak masak - secukupnya
4) Garam - secukupnya
Cara membuatnya:-
1) Panaskan minyak, gorengkan udang yang telah diperap tadi sehingga kekuningan. Angkat, tos dan asingkan.
2) Di dalam kuali lain, tumiskan bawang merah dan cili (bahan B) yang telah ditumbuk kasar.
Tumis sehingga cili kelihatan garing.
3) Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehingga semua udang dapat disaluti cili.
4) Perasakan dengan garam
5) Angkat dan boleh dihidang.
-SELAMAT MENCUBA-
0 comments:
Post a Comment