Bahan-bahan:-
1) 2 ekor kepala ikan jenahak (Kepala ikan sahaja)
2) 6 batang bendi - direbus dan diasingkan
3) 2 biji tomato
4) Rempah kari ikan (boleh guna adabi / baba's)
5) 2 sudu besar cili kering - dikisar
6) Setengah cawan air asam jawa
7) Air - secukupnya
8) 2 biji bawang besar (sederhana besar), - dikisar
9) Halia - ukuran lebih kurang 2 jari - dikisar
10) 3 biji bawang putih - dikisar
11) Minyak masak - secukupnya
12) Garam - secukupnya
13) Santan - 1 cawan
Cara-cara membuatnya:-
1) Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
2) Satukan rempah kari ikan dan juga cili yang telah dikisar untuk dijadikan pes.
2) Kemudian, masukkan pes tersebut. Tumiskan sehingga menjadi sedikit garing.
3) Masukkan sedikit air asam. Jangan terlalu banyak. Kacau dan tambahkan dengan sedikit air.
4) Setelah mendidih, masukkan kepala ikan jenahak yang telah siap dibersihkan.
5) Masukkan pati santan ke dalam kuah kari yang sedang mendidih. Kacau perlahan supaya ikan tidak hancur.
6) Biarkan mereneh seketika, kemudian, masukkan bendi yang telah siap direbus secara berasingan tadi, ke dalam kuah kari yang sedang mendidih.
7) Masukkan 2 biji buah tomato yang dipotong empat. Kacau.
8) Perasakan dengan garam.
9) Biarkan seketika. Tutup api.
-SELAMAT MENCUBA-
0 comments:
Post a Comment