Bahan-bahan:-
1) Bawang besar (3 biji) -dihiris nipis
2) Telur (5 biji)
3) Kentang (3 biji) - dipotong wedges
4) Cili merah dan cili hijau (2 batang) - dihiris nipis
5) Lobak merah (separuh) - dipotong dadu
6) Lada hitam (setengah sudu)
7) Rempah kari ikan/sotong/udang
8) Cili kering (dikisar) - 2 sudu besar
9) Sotong 1 kg (dibasuh bersih)
10) Garam
11) Gula
12) Minyak masak
13) Pati santan pekat (1 cawan)
14) Air - secukupnya
14) Lidi - secukupnya
Cara memasak:-
Bahan A
1) Satukan telur, lobak merah, cili merah, cili hijau, sedikit bawang besar dan garam. Pukul sehingga telur sebati dengan bahan-bahan seperti yang dinyatakan di atas.
2) Panaskan kuali, gorengkan telur secara hancur-hancur.
3) Dalam kuali yang berasingan, gorengkan kentang sehingga nampak kekuningan. Toskan dan angkat ke dalam mangkuk.
4) Setelah kentang sejuk, tumbuk kentang sehingga lumat.
5) Satukan kentang yang telah ditumbuk lumat bersama-sama dengan telur yang dah siap digoreng.
6) Setelah itu, ambilkan sotong yang telah disiap dibersihkan.
7) Sumbatkan Bahan A ke dalam perut sotong, dan sepitkan dengan lidi.
Bahan B (Kuah sotong)
1) Letakkan 2 sudu makan cili kering yang telah dikisar ke dalam mangkuk.
2) Letakkan rempah kari ikan (boleh juga guna rempah kari sotong dan udang).
3) Gaulkan bersama cili kering dan sedikit air untuk dijadikan pes.
4) Panaskan kuali, masukkan bawang yang telah dihiris, goreng sehingga naik bau.
5) Masukkan pes, dan kacau rata sehingga rempah sebati dan kelihatan garing.
6) Masukkan 3 cawan air, kacau rata.
7) Masukkan sotong yang telah siap disumbat, kacau perlahan.
8) Apabila mendidih, masukkan satu cawan pati santan pekat, kacau perlahan.
9) Akhir sekali perasakan dengan garam, gula dan sedikit serbuk lada hitam.
- SELAMAT MENCUBA -
0 comments:
Post a Comment