Resepi Sambal Udang Petai

Thursday 1 August 2013


Bahan-bahan:

1) 1kg udang (dibuang kepala dan ekor)
2) Petai 
3)  1 biji tomato (dipotong dadu)
4)  2 biji bawang besar ( 1 biji dihiris, 1 biji dikisar)
5)  4 sudu besar cili kering yang telah dikisar
6)  1 cawan pati santan pekat
7)  Minyak masak
8)  Air - secukupnya

Cara-cara membuatnya:

1)  Panaskan minyak, gorengkan udang separuh masak. Angkat, tos dan ketepikan.
2)  Di dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak. Tumiskan 1 biji tomato yang dipotong dadu tadi sehingga teksturnya kelihatan hancur. ( cara ini bagi menggantikan penggunaan air asam jawa ).
3)  Masukkan bawang yang telah dikisar, tumis sehingga naik bau.
4)  Masukkan cili kering, tumiskan sehingga teksturnya kelihatan garing.
5)  Masukkan sedikit air, kacau dan perlahankan api. Masakkan sambal tersebut dalam lingkingan masa sejam untuk memastikan sambal tersebut masak sempurna dan tunggu sehingga pecah minyak.
6) Setelah sejam, masukkan udang yang digoreng separuh masak tadi. (Letakkan air, jika perlu)
7) Setelah sambal mereneh, masukkan pula pati santan pekat. Kacau rata.
8) Masukkan petai. Perasakan dengan gula, garam dan sedikit serbuk perasa.
9) Tunggu sehingga sambal mendidih untuk kali kedua.
10)  Angkat dan siap dihidang.


-SELAMAT MENCUBA-

0 comments:

Post a Comment

- Copyright © 2013 This template was modified by ZATI IWANI. This blog has been created for those who has a passion about cooking. Let's cooking!!! Please leave a comment below the recipe.THANKS.