Bahan-bahan:
1) 1 ekor ayam kampung (disalai)
2) Kunyit hidup/serbuk kunyit
3) 6 biji ubi kentang (dipotong wedges)
4) 2 batang serai (dititik)
5) 20 tangkai cili padi (dikisar bersama kunyit hidup)
6) 1-2 cawan pati santan pekat (mengikut selera kepekatan masing-masing)
7) Air -secukupnya
8) Asam keping (optional)
Cara-cara membuatnya:
1) Kecutkan ayam kampung yang telah disalai bersama-sama dengan cili padi dan kunyit hidup yang telah dikisar tadi di dalam periuk. Perlahankan api. Kacau sehingga semua bahagian ayam dapat diperasakan dengan cili padi dan kunyit hidup tersebut. Masukkan juga serai yang telah dititik tadi. Gaul rata.
2) Masukkan ubi kentang.3) Masukkan sedikit air, biarkan kuah mereneh seketika sehingga ubi kentang empuk.
4) Apabila ubi kentang dan ayam telah empuk, masukkan pati santan. Kacau selalu supaya kuahnya tidak pecah minyak.
5) Perasakan dengan garam dan sedikit serbuk perasa.
6) Angkat dan siap dihidang.
-SELAMAT MENCUBA-
0 comments:
Post a Comment