Resepi Nasi Lalapan

Saturday, 3 August 2013



Bahan-bahan:

1) 3 keping tahu putih (digoreng)
2) 2 paket tempe (digoreng)
3) 1/2 batang timun (dihiris serong)
4) Kubis (dicelur air panas)
5) 3 batang kacang panjang (dicelur air panas)
6) 1/2 ikat pucuk ubi (dicelur air panas)
7) Ikan tenggiri / ikan keli / ikan bawal / ayam / empal (daging) / (optional)
8) 7 batang cili padi
9) 2 batang cili merah
10) 1 biji bawang merah kecil
11) Belacan 
12) 1/2 biji tomato



Cara membuatnya:

1) Gorengkan tempe, tahu putih dan ikan atau ayam (optional). Angkat dan ketepikan.
2) Celurkan kacang panjang, kubis, dan pucuk ubi ke dalam air panas. 
3) Hiriskan timun secara serong. 
4) Siap dihidang.

Cara membuat sambal belacan:-

1) Gorengkan belacan di dalam kuali (goreng tanpa minyak). Boleh juga gunakan belacan bakar.
2) Tumbuk belacan yang telah digoreng tanpa minyak tersebut bersama-sama bawang merah kecil, cili merah dan cili padi. Tumbuk sehingga lumat.
3) Tumbuk 1/2 biji tomato dan lenyek-lenyekkan sehingga tekstur tomato hancur. (Air tomato jangan dibuang)
4) Perasakan dengan gula jika sambal tersebut pedas.
5) Hidangkan bersama nasi putih dan dimakan semasa panas. Pastinya menyelerakan........


-SELAMAT MENCUBA-

0 comments:

Post a Comment

- Copyright © 2013 This template was modified by ZATI IWANI. This blog has been created for those who has a passion about cooking. Let's cooking!!! Please leave a comment below the recipe.THANKS.